Tekirova Rehberi - seturbiz.com
"Akdeniz’de göz alıcı bir güzellik"
Antalya’da, Kemer’e bağlı muhteşem bir belde Tekirova. İki sene öncesine kadar muhtarlık olarak görünen Tekirova, eski köy muhtarı ve halkın yoğun çabalarıyla belediye haline gelmiş. Tekirova bir cevher. Tarihin, kumsalların ve ormanın bu kadar içi içe geçmiş olması, doğanın bu kadar korunmuş olması hayret verici. Olympos’un zorlu zirvesinden bakıldığında, karşıda beliren manzaranın gerçek olduğuna inanmak güç. Tekirova, her açıdan mükemmel bir tatil beldesi. Doğanın ve tarihin zenginliğine, günümüz insanının emeği eklenmiş. Küçük, ikişer katlı evler, mağazalar, özenli bir mimari plan, sağlam altyapı... Tekirovalılar çok çalışmışlar. Cenneti korumuşlar, şimdi konuk ağırlıyorlar.
Sezon
Tekirova’nın sezonu oldukça uzun sürüyor. Nisan ayının başında hareketlenmeye başlayan Tekirova, Ekim sonuna kadar bu hareketliliğini sürdürüyor. Akşam üstleri hariç, Tekirova’nın oldukça sakin olmasının nedeni kimsenin otel ya da tatil köylerinden çıkmaması. Yoksa son bir kaç senedir sezon süresince otellerde boş oda bulmak dahi mümkün olmuyor.
UlaşımTekirova’ya karayolundan ulaşmak için öncelikle Kemer’e gitmelisiniz. Kemer’den her on dakikada bir hareket eden Tekirova minübüsleri bulunuyor. Eğer özel aracınızla geliyorsanız, yine Kemer’e uğramanız gerekmektedir. Oradan Kumluca-Finike yoluna çıktığınızda geriye sadece 10 dakikalık yolunuz kalmış olacaktır. Tekirova’nın Antalya’ya uzaklığı 60 km, Antalya Havalimanı’ndan uzaklığı ise 70 km’dir. Antalya’dan Kemer’e uzanan yol özellikle Kemer yakınarında bol virajlı hale geliyor. Sağ tarafınızda kayaları, sol tarafınızda ise denize inen yarı takiben gidecekseniz. Konyaaltı’ndan başlayarak devam eden yolun seyri muhteşemdir. Kemer’den sonra Tekirova’ya uzanan yol ise, otel ve ağaçların arasından uzanır. Plaja gitmek istiyorsanız, yola devam edip çarşının sonundan sağa dönmelisiniz. Plajda aracınızı park edecek bir yer olmadığını da hatırlatalım.
TarihBölgedeki kent yerleşimi M.Ö. VII. yüzyıla kadar uzanıyor. Phaselis kenti, M.Ö. 690 yılında Rodosluların bir kolonisi olarak kurulmuş. Bölge geçimini uzun bir süre deniz ticaretinden sağlamış. Tekirova ve çevresi önce Perslerin istilasına uğramış, daha sonra Persleri yenen Büyük İskender’in hakimiyeti altına girmiş. Özellikle Phaselis’e hayran olan efsanevi Makedon Kralı, bir kış mevsimini bölgede geçirmiş. Hatta elçileri burada kabul etmiş. Bölge M.Ö. 309-197 arasında Mısır kökenli Ptolemaios uygarlığının denetiminde kalmış. Daha sonra da bir çok Lykia kenti gibi, Rodos Krallığı’nın yönetimine bırakılmış. M.Ö. 160’da Roma İmparatorluğu’nun egemenliğine girmiş ve Lykia Birliği’ne dahil olmuş. M.S. II. Yüzyılda hem korsan, hem de Arap saldırıları bölgeyi zor durumda bırakmış. 1158 yılında Bizanslılar’ı yenen Selçuklular bölgeye hakim olmuşlar. Antalya ve Alanya limanları önem kazandıkça, Tekirova ve çevresindeki limanlar önemini yitirmiş.
Gezilecek YerlerTekirova beldesi doğal güzelliklerinin yanı sıra bünyesinde çok önemli tarihi güzellikleri de barındırıyor. Tekirova’dan 8 km’lik bir dağ yoluyla çıkabileceğiniz Olympos Dağı’nın (Tahtalı Dağı) eteklerinde karşınızda beliren masal kentini seyredebilirsiniz. Sol aşağıda orman ve denizle kaynaşan Phasalis ve Olympos birer görsel şölen gibi uzanır gözlerinizin önünde. Olympos’ta görmeniz gereken en önemli yer Yanartaş, Çıralı’dır. Zeus’un doğup büyüdüğü bu görkemli dağın zirvesinde hiç sönmeksizin yanan ateşin türlü efsaneleri vardır. Yanartaş’ı görmekse o kadar kolay değil. Yaklaşık yarım saatlik zorlu bir tırmanış sizi bekliyor ama böylesine hayret verici bir doğa manzarasını görmek için değer. Olympos’a olduğu gibi Phasalis’e de karadan ve denizden ulaşmak mümkün. Her ikisine de uğrayan yat turlarına katılabilirsiniz. Ama siz tarihi yerleri doyasıya gezmek istiyorsanız yat değil kara ulaşımını tercih edin. Olympos’ta kamp kurmak en iyisi olur çünkü buraları ancak bir kaç günde gezebilirsiniz. Yine de Phasalis’e tekneyle gidip, oradan karaya ilk adımı attığınızda şaşırmamanız mümkün değil. Denizden çıkar çıkmaz daha ilk adımınızda tarihle kucaklaşıyorsunuz. Küçük iskeleden çıkıp ormanın içlerine kadar ilerlediğinizde eski zamanların ihtişamlı agorasını buluyorsunuz. Kumluca yolu üzerinde bulunan Ulupınar, çınarlar altında yemek yiyebileceğiniz serin bir köy. Tekirova’da farkedeceğiniz bir diğer şey ise denizde yan yana dizilmiş üç küçük ada olacaktır. Üç Adalar denilen bu adaların aslında birer isimleri de var. Aslında üç ada da değil, dört tane ama biri diğerinin arkasında kaldığı için buraya Üç Adalar deniliyor. Üç Adalar yat ve teknelerin uğrak yerlerinden.
Yeme İçmeTekirova’da yemek yemek, alışveriş yapmak kadar kolay ve çeşitli değil. Restoranların özel menüde tercihi balıktan yana. Alabalık ve çupra bolca tüketiliyor. Pizza, gözleme gibi pratik yiyecekler de ziyaretçilerin tercihi.
AlışverişTekirova tam bir alışveriş cenneti. Sanki kendini tatil değil de alışveriş turizmine yönlendiriyor gibi bir hali var beldenin. Henüz yapılanma aşamasında olan çarşılar zengin donananımının yanında mimarisiyle de ilgi çekici. Birbirine uyumlu mağazaların ise görünümleri çok cazip. Mağaza önlerini dahi mağazaya göre dizayn etmişler. Ayrıntılarda bir aksaklık yakalamaya çalışsanız bile bu oldukça zor, çünkü esnaf da, halk da oldukça titiz ve özenli. Mağazalarda satılanlara gelince. Burada ünlü markaların Tekiova şubelerini görünce gözlerinize. Ayrıca deniz aksesuarları satan mağazalar, gümüşçü ve kuyumcular da sıra sıra. Bunlardan farklı olarak özel bitki karışımlarının ve ilginç banyo malzemelerinin satıldığı aktarlar bulunuyor. Deniz ve kara bitkilerinden yapılmış, banyo keseleri, lif ve süngerler oldukça ilgi çekici. Eğer bir kırtasiyeye ihtiyacınız olursa, caddenin sağından ilerleyerek plaja giden yola dönüp, mağazaların önünden geçerek yola devam etmeniz yeterli. Okulun karşısındaki son dükkan kırtasiye.
Gece HayatıTekiorova’da yakın beldelere, Beldibi, Çamyuva ve Kemer’e giden, yaz aylarında gece onikiye kadar çalışan minibüsler var. Tekirova aslında minik bir belde, yürüyerek gezmeniz de mümkün. Yalnız, yürüyerek dolaşmak için sabahın erken saatlerini ve akşamları tercih etmelisiniz. Yaz sıcakları öğle saatlerinde epeyce yakıcı oluyor.
Doğa SporlarıTekirova’da hareketli bir gece hayatı için tercih edilebilecek mekanlar beş yıldızlı otellerin bar ve diskoları. Kimi ziyaretçiler, açıkhava diskoları için Beldibi veya Kemer’e gidiyorlar. Tekirova plajlarının yakınında barbekü partisi vermeye elverişli alanlar var. Arkadaşlarınızla başbaşa da pekala eğlenebiliyorsunuz. Özellikle sıcak yaz geceleri, deniz kenarında kendinizi Akdeniz’in muhteşem serinliğine bırakabilirsiniz.
SağlıkTekirova, çok temiz bir belde. Burada sağlığınızı tehdit edebilecek yegane unsur yaz sıcakları olabilir. Yaz mevsiminde güneş altında kalmamalısınız. Kumsalda güneşlenirken, koruyucu güneş kremleri kullanmayı ihmal etmemelisiniz. Tekne turlarına tıkacaksanız, acenta seçiminde titiz davranmanızı öneririz. Ayrıca teknede yiyeceğiniz yemeğin de hem temiz, hem de hafif olması şart. Teknelerde alkollü içecekler de satılıyor. Ama özellikle Üç Adalar gibi yerlere gidiyorsanız, alkol kullanmamalısınız. Hem sıcak, hem de yolculuk yorgunluğu size sıkıntı verebilir. Tekirova’da bir sağlık ocağı bulunuyor. Daha ayrıntılı sağlık hizmeti için Kemer’deki devlete bağlı veya özel sağlık kuruluşlarına baş vurabilirsiniz.
KomşularıAntalya, Finike, Beldibi, Olympos
Çocuklarla TatilÇocuklu aileler için oldukça güvenli bir tatil olanağı sunuyor Tekirova. Bünyesindeki tüm otellerin çocuk parkı ve oyun alanları bulunuyor. Her havuzun ayrıca çocuk havuzu da mevcut. Ayrıca Tekirova’ya bağlı bir aquapark da bulunuyor. Suya ve su oyunlarına meraklı bir çocuğunuz varsa, güvenle onun eğlenmesini izleyebilirsiniz. Tekirova plajı oldukça sakin ama kumsalı oldukça çakıllı. Sığ olması bakımından ailelerin tercihi olabilir.